Marko Piirainen: Tes-pöydissä tarjolla vain heikennyksiä

PAU:n laillinen lakko ja liittojen lailliset myötätuntotaistelut jatkuvat, kunnes asiaan saadaan tasapainoisempi sovintoesitys, ennusti AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen AKT:n valtuuston syyskokouksessa.

AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen pohti puhuessaan AKT:n valtuuston kokouksessa keskiviikkona työmarkkinatilannetta ja totesi, että työmarkkinapöydät alkavat pikkuhiljaa lämmetä.

− Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton välinen työehtosopimus umpeutui noin kolme viikkoa sitten ja sopimusratkaisu antaa yhä odottaa itseään. Työtaistelutoimet ovat ylityökiellon osalta jo päällä, mutta solmu ei ole vielä auennut.

Hänen mukaansa työnantajaliiton esitykset ovat tarjonneet työntekijöille lukuisia heikennyksiä työehtoihin ja palkankorotusesitys on ollut pyöreä nolla.

− Vientiteollisuutta on pidetty vuosikymmeniä niin sanottuna päänavaajana. Saa nähdä, onko tämä linja nyt murtumassa.

Vain kannet säilyisivät

Piirainen pohti myös PAU:n työtaistelua ja miten työnantajan taktiikka siinä on muuttunut. Ensin se esitti huonompaa työehtosopimusta, sitten huonompien työehtojen kirjaamista nykyiseen sopimukseen.

− Viikon mittaisen työtaistelun, laillisen lakon sekä laillisten tukilakkojen seurauksena työnantajaliiton taktiikka muuttui niin, että se voi hyväksyä myös tulevaisuudessa nykyisin noudatettavan työehtosopimuksen, jos siihen tehdään merkittäviä joustoja eli heikennyksiä.

PAU:n kommenttien mukaan tämä tarkoittaisi, että työehtosopimuksen etu- ja takakansi säilyisivät, mutta koko muu kirja revittäisiin sivu sivulta irti.

Piiraisen mukaan PAU hylkäsi sovintoesityksen tiistaina, koska se sisälsi lähes kaikki PALTA:n heikennysesitykset, eikä puolestaan lainkaan PAU:n esille tuomia ajatuksia.

− PAU:n laillinen lakko sekä liittojen lailliset myötätuntotaistelut jatkuvat sekä laajenevat, kunnes asiaan saadaan tasapainoisempi sovintoesitys ja se on asiasisällöltään PAU:n hyväksyttävissä, ennusti Piirainen.

[Alkuperäinen uutinen]

Marko Piiraisen mukaan työnantaja esitti Postin  työtaistelussa ensin huonompaa työehtosopimusta, sitten huonompien työehtojen kirjaamista nykyiseen sopimukseen.