• Kuljetusliitot SMU

Suomen Merimies-Unioni SMU ry

Suomen Merimies-Unioni SMU ry

Suomen Merimies-Unioni SMU ry on noin 9 500 jäsenen ammattiliitto, jonka jäsenet työskentelevät merenkulkuun liittyvissä tehtävissä meri- ja sisävesiliikenteessä tai maissa.

Merimies-Unionin jäseniä työskentelee matkustaja-aluksilla, rahtialuksilla, säiliöaluksilla, jäänmurtajilla, uittohinaajissa, puskuproomuissa, yhteysaluksissa, losseissa ja satamissa sekä väylänhoidossa.

Merimies-Unionin jäsenistön ammatit edustavat kansi- ja konemiehistöä, keittiö- ja ravintolahenkilökuntaa, myymälähenkilökuntaa, hotelli- ja siivoushenkilökuntaa, muusikoita, väylämiehiä, satamavalvojia ja terminaalien henkilökuntaa. Merimies-Unionin jäsenistö kattaa kaikkiaan yli 50 ammattinimikettä.

Merimies-Unioni solmii kaikkiaan 50 – 60 työehtosopimusta. Suurinta osaa jäsenistöä koskevat sopimukset ovat ulkomaanliikenteen matkustaja-alussopimus ja ulkomaanliikenteen kauppa-alussopimus. Kotimaan matkustaja-alusliikenteelle on oma sopimuksensa.

Merimies-Unioni solmii jäsenistöä koskevia työehtosopimuksia ja valvoo niiden noudattamista. Merimies-Unioni huolehtii jäsentensä eduista ja osallistuu työsuojelun kehittämiseen sekä tekee yhteiskunnallista vaikuttamistyötä.

Merimies-Unionin jäsenet voivat käyttää liiton lomapaikkoja ja hyödyntää muita liiton jäsenetuja. Jäsenet saavat myös 5 kertaa vuodessa ilmestyvän Merimies-lehden.

Merimies-Unioni on perustettu vuonna 1916, eli se täytti 100 vuotta vuonna 2016.

Merimies-Unionin jäsenistöstä on miehiä 58 prosenttia ja naisia 42 prosenttia.

Merimies-Unionilla on 11 ammattiosastoa. Keskustoimisto sijaitsee Helsingissä Hakaniemessä. Turussa on oma aluetoimisto.

Suomen Merimies-Unioni SMU ry lukuina:

9 500

Jäsenmäärä

11

Ammattiosastoja

60

Työehtosopimuksia vajaa

1916

Perustettu