PAU:n liittovaltuusto: Ostovoimakuoppa umpeen kunnon palkankorotuksilla
SAK:laiset liitot kertoivat tavoittelevansa työmarkkinakierroksella 10 prosentin palkankorotuksia. Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU:n liittovaltuusto pitää tavoitetta täysin perusteltuna.
Ensimmäiselle vuodelle liitot tavoittelevat 6 prosentin palkankorotusta, vähintään 150 euroa kuukaudessa. Toisen vuoden tavoitteena on 4 prosentin korotus, vähintään 100 euroa kuukaudessa.
Työnantajien EK on tyrmännyt julkisuudessa odotetusti palkansaajien vaatimukset epärealistisina. Tosin työantajien mielestä taloustilanne ei ole koskaan sellainen, että työntekijät olisivat korotuksensa ansainneet.
Palkansaajien ostovoima on viime vuosina pudonnut jyrkästi inflaation, hintojen nousun ja veronkorotusten takia. Matalapalkkainen postilainenkin saa palkallaan vähemmän kuin ennen. Työnantajienkin olisi syytä muistaa, että pienipalkkaisten palkankorotus menee suoraan kulutukseen ja elvyttää kotimaista kysyntää.
Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU saavutti syyskuussa neuvottelutuloksen optiovuodesta Viestinvälitys- ja logistiikka-alan, Informaatiologistiikka-alan ja Posti Palvelut Oy:n pakettilajittelijoita koskevaan työehtosopimukseen. Kaikkiin työehtosopimuksiin on sovittu yleisen linjan mukaiset palkankorotukset.
PAU on sitoutunut tekemään yhteistyötä ja edistämään työntekijöiden etuja yhteisrintamassa. SAK:n liitot kutsuvat yhteistyötä ja koordinaatiota tunnuksella #VoitollaTyöhön.
Liitto tekee kaikkensa irtisanomisten minimoimiseksi
Postissa on käyty syksyn aikana useita muutosneuvotteluita, joiden juurisyy on postinlajittelun automatisoinnissa ja uusissa jakelumalleissa. Neuvottelut ovat olleet työntekijöille raskaat, eikä irtisanomisilta ja osa-aikaistamisilta ole vältytty. Lähtötilanteeseen verrattuna neuvotteluissa on löydetty kuitenkin ratkaisuja, joilla irtisanomistarve on vähentynyt merkittävästi. PAUn edunvalvojat tekevät neuvotteluissa aina kaikkensa irtisanomisten ja osa-aikaistamisten minimoimiseksi. Niin nytkin.
Hyvästä henkilöstöpolitiikasta ja muutosneuvotteluista vastuun kantaa kuitenkin aina työnantaja. Postin kannattaa pitää alan ammattilaisista kiinni. Se on kilpailluilla jakelumarkkinoilla kaikkien etu. Ammattitaitoinen henkilöstö on se voimavara, joka takaa laadukkaat postipalvelut.